De fantasie van de Zeeuwse kunstenares Marja de Lange-Nieuwenhuyse (Krabbendijke 1938) kent geen grenzen. Vanaf haar vroegste jeugd heeft zij wegen gezocht om uiting te geven aan haar scheppingsdrang. Bijna 25 jaar lang schilderde zij in een realistische stijl, waarmee zij o.a. in Galerie Mokum succes oogstte en bekendheid verwierf. Maar haar onstuimige innerlijke beleving vereiste dat zij de barrières van het realisme doorbrak. Na een bijna-dood ervaring in 1989 trachtte zij met een nieuw palet gelijke tred te houden met het leven zoals het zich manifesteert. Schilderen en tekenen waren voor haar even essentieel als ademhalen, en de betrokkenheid met de wereld rondom en in haar vertaalde zich in honderden schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk.
Marja de Lange volgde een opleiding L.O. tekenen en bezocht de Academie voor Schone Kunsten in St.Niklaas (B) en de Vrije Academie in Rotterdam. Zij overleed op 14 februari 2016.
‘Kunst vertaalt mijn leven en overleeft mijn leven. Mijn vormen ontstaan door driftige, emotionele of tedere gebaren.’ – Marja de Lange